piątek, 13 maja 2011

Sos jako dodatek lub może potrawa główna.

Taniec można także postrzegać jako tworzenie różnych potraw. Może dlatego jeden z nich otrzymał nazwę gęstego płynu, w konsystencji luźniejszego od kremu, nadającego różnym potrawom swoistej pikanterii. Mowa tu , oczywiście o salsie. Wpływy afro-kubańskie, które w związku z falami emigracji do Stanów Zjednoczonych zetknęły się z innymi kulturami stworzyły taniec, który tak, jak sos może mieć różne smaki i ubarwiać każdą potrawę, począwszy od przekąski, przez danie obiadowe, a na deserze skończywszy. W kuchni można, a na początku wręcz trzeba kierować się przepisami kulinarnymi, jednak kuchmistrze na bazie swojej wiedzy potrafią często improwizować, co powoduje, że zmysły człowieka przechodzą do innego wymiaru przyjemności. Identycznie jest właśnie z salsą, która zachwyca swoimi odmianami, zróżnicowanym stylingiem oraz mocą rytmu. Można wyróżnić 3 podstawowe style salsowe (idąc od korzeni ;0):
  • salsa kubańska, w której mężczyzna ma najwięcej do powiedzenia, a prowadzenie jest mocne, za to kobieta może pozwolić sobie na totalny luz, ale jednocześnie bez swojego macho tak naprawdę nie istnieje
  • salsa New York Style, zwana inaczej Mambo lub salsą "on 2" stoi tak geograficznie, jak i filozoficznie na drugim biegunie w stosunku do "cubany"; bogaty styling kobiecy powoduje, iż partnerka ma dużą swobodę działania, ale też wymagana jest tu perfekcyjna technika, aby to jakoś wyglądało
  • salsa Los Angeles to inaczej salsa "on 1" jest najbardziej partnerską odmianą; partner ma wiele do powiedzenia, zwłaszcza w czasie niestandardowego rytmu muzycznego, ale partnerka także może rozwinąć skrzydła
Należy nadmienić, że jest pierwszą wyróżnioną tu salsę można także tańczyć w grupie stojąc w kole, gdzie prowadzący podaj nazwy figur, które wszyscy tancerze wykonują. Jest to bardzo integracyjna forma tańczenia, gdyż ludzie szybko się poznają w czasie zmian osób, z którymi tańczą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz